Projekt 10: Vejby IF, Vejby

Vejby IF var den första idrottsföreningen i Sverige som startade upp ett eget fritids. Nu har de förvandlat ett eftersatt hus till ett välkomnande hem för tre flyktingfamiljer, med eget arbete och med färg från Färgfonden.

Den skånska idrottsföreningen Vejby IF har ett stort engagemang, de driver både fritids, loppis och Rondellen, ett projekt som syftar till att hjälpa långtidsarbetslösa att komma ut i arbetslivet. En av eldsjälarna i föreningen är Anders Liljeblad som är klubbchef i fotbollsföreningen.

Mitt emot föreningens fotbollsplaner står ett vitt hus som Vejby IFs styrelse i januari 2017 tog beslutet att köpa. Huset köpte de av Ängelholms kommun för att göra om till ett boende för tre flyktingfamiljer som beviljats uppehållstillstånd i Sverige.

Beslutet att köpa huset engagerade många, både grannar och medlemmar i föreningen erbjöd sin hjälp. Inredningen till de tre bostäderna kommer från föreningens egna loppis. Allt måleriarbete, såväl inomhus som utomhus, står den lokala firman Lundström Måleri för. När det kom till kulörval fick föreningen hjälp av Ludvig Nilsson på Colorama i Ängelholm. Färgvalen baserade han på att det ska hålla länge samtidigt som det ska passa både flickor och pojkar. Den första familjen, en ensam mamma med tre döttrar, flyttar in i början av juni 2017. Förhoppningen är att familjerna ska känna sig trygga i sina nya hem och att de ska trivas i Vejby.

Penslar Hus Nät Lapp Rum med dörr Läktare