Projekt 9: Stockholms Stadsmission, Stockholm

På Lundagatan i Stockholm driver Stockholms Stadsmission initiativet Bostad Först som syftar till att hjälpa människor ur hemlöshet. Med hjälp av Alcro Färgfonden fick de möjlighet att rusta upp sina lokaler.

Stockholms Stadsmission har funnits sedan 1853 och arbetar med allt från stöd till utsatta familjer till bostadsprogram för människor som lever i hemlöshet. Stadsmissionen har lokaler för olika typer av verksamheter över hela Stockholm. På Lundagatan på Söder driver man bland annat Bostad Först, ett initiativ som bygger på att hjälpa människor ur hemlöshet. Verksamheten som går ut på att hemlösa får en lägenhet genom Stadsmissionen som de sedan själva får ta över kontraktet på, har varit lyckat. 76 procent av de som fick lägenhet 2010-2015 bor kvar idag.

När Alexandra Wendt, en av projektledarna vid Stockholms Stadsmission ansökte till Färgfonden sa vi självklart ja. Målarna till projektet rekryterades via Blixjobb, ett annat av Stadsmissionens initiativ som går ut på att erbjuda jobb till hemlösa och utsatta som står långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden. Resultatet blev väggar målade i pastelliga toner och ny energi och engagemang inom verksamheten. Läs vår intervju med projektledaren Alexandra här.

Gubbe grejar Dam i fåtölj Man målar Arbetsplats Fåtölj Lampa