Projekt 11: Stiftelsen Spinalis

Stiftelsen Spinalis arbetar för att ge ryggmärgsskadade ett bättre liv. Verksamhetens nya kök har fått en vacker och harmonisk färgskala med bidrag från Färgfonden.

Stiftelsen Spinalis grundades 1990 av läkaren Claes Hultling som själv bröt nacken och blev förlamad i en dykolycka 1984. I början drev stiftelsen mottagnings- och rehabiliteringsverksamhet men ägnar sig idag främst åt att stödja forskning och behandlingsutveckling.

I Spinalis lokaler i Frösundavik i Solna har man nyligen kunnat inviga ett nytt kök, en mötesplats för alla som vistas i lokalerna. Här samlas både patienter och anställda. Spinalis har tidigare låtit bygga kök på andra mottagningar för ryggmärgsskadade runt om i Stockholm. Köken rymmer en rad smarta funktioner som ska förenkla livet för den som sitter i rullstol. Hög- och sänkbara skåp och diskho och induktionshäll i bordsytorna är två av dem. Man har även lagt stor vikt vid färgsättning av dessa kök. I lokalerna i Solna valde man en vacker grå kulör. För Claes Hultling har färgen haft stor betydelse för slutresultatet vilket vi på Färgfonden är mycket glada för.