Projekt 14: Tyrolens fritidsgård, Göteborg

Genom åren har fritidsledaren Johanna Ödman och gänget fått igenom en hel del viktiga förbättringar. När det var dags för utomhusmålningen ansökte man om färg från Alcro Färgfonden.

– Grindarna måste finnas här, men barnen tycker att det ser ut som ett fängelse och inte så välkomnande. Därför vill vi måla dem i rosa (Flamingo) och rött (Korall) med färg från Alcro Färgfonden. Vi har också smyckat grindarna med dikter och knutit plastband som ska svaja i vinden. Det som återstår nu är att med hjälp av plastbanden skriva ”Välkommen!” på hela grinden och kanske hänga upp en led-slinga som belysning, säger Johanna.

Inom Tyrolens fyra väggar kan du sänka garden. Hit ska du känna att du kan komma och bara vara, spela spel och umgås – lika väl som du kan spela in dina låtar i studion eller gå en kurs i poesi. Det är ett inkluderande och avslappnat klimat, och här råder dessutom svärförbud.

– Vi jobbar mycket med språket. Vi svär inte och vi tänker på hur vi behandlar varandra. Även om man inte har många kompisar utanför Tyrolen får alla vara med här, hela tiden, om man vill.